Tuesday, February 17, 2015

Tips Shoot Gambar Produk

#88LoveLife
benda yang matter most dalam meng-shoot gambar produk ni semestinyalah port yang lawa. jangan sesekali ketepikan tempat-tempat tak up contohnya kawasan kampung, jugak tanah lapang yang semak. sebab dekat situlah sebenarnya ada treasure yang mungkin hang tak nampak. ahaha

ahad lepas, aku lagi sekali buat outdoor photoshoot sesi petang pulak. tema kitaorang adalah kekonon kami ni meniaga butik so gigih pakai dress kejap walhal kalau keluar rumah tu memang selebek berlemoih sahajalah. memandangkan ada membe yang meniaga tudung, aku ajak lah dia sekali shoot gambar tudung dia. orang kata, marketing biar meletup.

contoh, gambar kena menarik supaya orang tertarik nak membeli. kan? cuba kalau korang beli tudung brand toptop yang menggunakan model yang mekap tebal berinchi, dengan shoot siap pergi oversea lagi, mesti korang macam wahhh wahhh must buy must buy! tapi bila korang pakai, tengok macam hmmm biasa saja. kan? ahaha. pesanan, jangan tertipu, bazir duit je. pakai yang janji selesa. dan paling penting, tutup aurat! ;)

jadinya, pastikan korang memilih model yang reti posing dan tahu feel. gambar ni kalau orang tengok takda feel, orang tak layan beb. seterusnya, korang choose port yang lawa. dan seperti yang aku katakan, port lawa tak semestinya dekat oversea. malaysia truly asia lah weh. kroihh haha. penggunaan lens portraits adalah bonus lah. tapi editing pun kena ngam dengan background yang ada.

untuk both outdoor photoshoot (klik sini untuk ke entri photoshoot sebelumnya), aku study dulu port mana. aku round lah perlis demi mendapatkan port yang lawa. sekali,  depan rumah ja ha. ni dekat area jalan kampung dekat arau. diorang tengah clearkan pokok getah probably nak buat rumah ke kan. so apa lagi. :3

IMG_2628
IMG_2644-horz
IMG_2664
IMG_2682
IMG_2693-horz
#88LoveLife
IMG_2695-horz
IMG_2712
kalau korang  drive tepi location photoshoot ni, korang takkan pandang sikit pun. tapi bila shoot guna pulak aperture f/1.4, haa menangis wei. haha. so macam biasa, editing mestilah dibuat untuk dapatkan tone yang lebih hidup. dan semestinya aku menggunakan lightroom. ok sekian sahaja. ;)

details:
boleh follow instagram: @eznecollection untuk lebih variasi warna tudung halfmoon!
dress oleh calaqisha yang memang semua dress dia selesa, dan rasa humble gila bila pakai.
kasut oleh ummu
topi sebagai props yang nampak ala-ala bercuti musim luruh je ok. ahaha. 

Sunday, February 15, 2015

Outdoor Photoshoot V4 ;)

Outdoor Photoshoot
spent my weekend with ummu, the only partner yang boleh ajak outing shoot suka-suka. hardly to have my own portraits, so bear with all the over-feeling portraits haha. sebab kadang kita arah orang nak shoot kan, sekali ha! tak payah arah, kita pulak yang terapkan segala pengetahuan. hewhew. luckily, our photoshoot location was out of blue, and it turns so so so pretty. ini baru discover perlis okey! :3
Outdoor Photoshoot
Outdoor Photoshoot
Outdoor Photoshoot
Outdoor Photoshoot
Outdoor Photoshoot
Outdoor Photoshoot
Outdoor Photoshoot
ingat senang nak lempaq selendang? :3 (behind the scene)
Outdoor Photoshoot
sudah lama Perlis tak dibasahi hujan. terik, kering. berangin. tapi malam angin sejuk!
Outdoor Photoshoot
Outdoor Photoshoot